TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE Truskawki są jednym z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

 

Nie właśnie cudownie smakują, lecz także mają dobry wpływ na swoje zdrowie. Niektóre z korzyści jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty te mogą być i szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to pełne źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, oprócz której produkty mają dużo błonnika, węglowodanów oraz białka. Posiadają znacznie mało kalorii – 100 g porcja to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we naturze

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we naturze. Zaleta ta pochodzi z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz również zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki stanowi służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa dodatkowo na wzrost wartości antyoksydantów we naturze, tym jednym wzmacnia układ odpornościowy. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału także różnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na funkcjonowanie i produkcję nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają nasz układ z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i poprawia procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno używany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz sporej ilości witaminy C, ułatwia zmienianie tego składnika. Dlatego zaleca się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać to stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole będące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i wliczania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi mocno ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ UWAGĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne żyć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do tworzenia reakcji alergicznych i zajmować bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą zawierać uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie reklamuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na ogromną ich zawartość w efektach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie sugeruje się ich kosztowania kobietom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne oraz znacznie znane w naszym regionu, sezon zaczyna się pod koniec maja i występuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo wykorzystać w kuchni na liczne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments