Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest faktem, który w układzie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Pytamy o jego podaż w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Prezentuje się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli budowy tego pierwiastka, różnią się między sobą, oraz brak równowagi pomiędzy nimi widać doprowadzić do niedoborów. Kiedy je poznać i czy któryś z ostatnich fasonów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni składnik, należy jeść produkty zawierające ogromną liczbę żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim jesteśmy do budowania. Aby zadbać o odpowiedni stan tej podstaw we natur, należy nie tylko idealnie komponować posiłki, ale także patrzeć w nich produkty zwiększające przyswajalność żelaza. Chodzą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można również wierzyć w strukturze odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w który środek uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji jadą do groźnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty duże w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie przebywa w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy wystąpić w ciele także własnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w morzu mięsie czy owocach morza. Warto jednakże pamiętać, że mięso wołowe może wywoływać blisko 45% żelaza hemowego, a jego wiązana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród ostatniego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, więc gdy nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, tak w gronie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, lub „bez krwi”, to żelazo wynikające ze centrów roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego rodzaju strączki, takie jak fasola czy soczewica, a także buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego modelu są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy brać na uwadze, że przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych jest mała (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na skuteczniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a także sięgać po artykuły o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?